Wel of geen aankoopmakelaar?

Het kan zijn dat je voor het eerst een huis koopt, of dat het al weer jaren geleden is. In dat geval zou het handig kunnen zijn om een aankoopmakelaar te nemen. Hoewel men voor een hypotheek vaker een adviseur inschakelt, is het minder gebruikelijk om een makelaar om de arm te nemen. Of je een makelaar neemt of niet, is een erg persoonlijke keuze. Bovendien kan de regio waar je een huis wil kopen een grote rol spelen in deze keuze. Om je te helpen een keuze te maken, zijn hier alle voor- en nadelen van een aankoopmakelaar op een rijtje gezet.

 

Voordelen aankoopmakelaar

  • Een makelaar helpt je met je wensen beter in kaart brengen, en je helpen bij het vinden van de geschikte woningen die aan je wensen voldoet.
  • Makelaars hebben vaak een overzicht van de woningen die te koop zullen worden aangeboden voor dat dit op Funda komt. Dit overzicht krijg jij ook en dit verschil kan helpen in steden, waar de markt oververhit is.
  • De makelaar kan helpen met het inschatten van de waarde van het shuis. Zo kun je een scherper bod uitbrengen.
  • Een aankoopmakelaar helpt in het onderhandelingsproces.
  • Bij een bezichtiging kijkt een makelaar ook naar zaken, die je als minder ervaren koper wellicht over het hoofd ziet. Dit kan helpen bij het bepalen van de prijs, dan wel ertoe leiden dat je van de koop af ziet.
  • De verkoopmakelaar kent misschien de aankoopmakelaar. Het is aannemelijk dat je een grotere kans maakt om het huis te krijgen wanneer jij hetzelfde bedrag biedt als iemand anders zonder makelaar. Het huis wordt je namelijk waarschijnlijk eerder gegund. Het feit dat beide makelaars elkaar kennen kan ook nadelen hebben (zie onder).

Nadelen aankoopmakelaar

  • Een aankoopmakelaar is niet gratis en rekent een courtage. Het courtage is vaak een percentage van de aankoopprijs.
  • Wellicht laat het advies van de makelaar wat te wensen over. Het kan zijn dat hij of zij zaken benoemd die je zelf ook reeds door hebt. Iedereen mag zich namelijk ‘makelaar’ noemen, los van zijn of haar kennis. Doe daarom van tevoren onderzoek naar een makelaar, wanneer je overweegt een makelaar in te schakelen.
  • Een makelaar verdient geld zodra jij het huis koopt. Vaak maak je een grotere kans om een huis te krijgen als je een hogere prijs betaalt. Dit zorgt ervoor dat de motieven van een aankoopmakelaar niet in lijn zijn met jouw motieven.
  • Het is mogelijk dat de verkopende makelaar de aankoopmakelaar kent. Dit kan ertoe leiden dat ze onderling afspraken maken om de prijs op te drijven; je weet het immers nooit. Het feit dat de verkopende makelaar en aankoopmakelaar elkaar kennen, heeft ook voordelen (zie boven).