Verzekeringen

Bij een huis horen een aantal verzekeringen, en goed verzekerd zijn is wel zo prettig. Het kan namelijk zijn dat je huis grote schade op loopt bij een brand, waterschade of een storm. In dat geval is het prettig om goed verzekerd te zijn, omdat je dan niet zelf voor alle kosten opdraait.

We hebben een overzicht van alle woonverzekeringen opgeteld. Welke verzekeringen je fijn vindt om af te sluiten, is een persoonlijke keuze. In principe hoef je geen enkele verzekering af te sluiten, maar hou er rekening mee dat een opstalverzekering vaak een vereist is voor je hypotheek.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan je woning, ook wel opstal genoemd. De opstalverzekering verzekert je tot de heropbouwwaarde van een woning. De heropbouwwaarde zijn de kosten die gemaakt zouden worden wanneer je je huis opnieuw op zou bouwen. Dit kan lager zijn dan de prijs waaroor je je huis hebt gekocht (zoals bijvoorbeeld in Amsterdam).

De opstalverzekering dekt brand, waterschade en stormschade. Ook kun je bijvoorbeeld schade aan glas (ramen en deuren) meeverzekeren. Let bij het afsluiten van een opstalverzekering erop dat je niet onderverzekerd bent. In dat geval kan schade aan je huis duur uitvallen, omdat niet de gehele herbouwwaarde vergoed wordt.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering verzekert je voor schade aan het interieur van je huis, zoals bijvoorbeeld je bank en TV. De dekking van verschillende inboedelverzekeringen lijkt erg op elkaar. In principe zijn er twee types inboedelverzekeringen:

  • Basisverzekering, met standaard dekking van schade aan je inboedel door derde partijen
  • All-risk voor volledige dekking van schade, ook wanneer je hier zelf verantwoordelijk voor bent

De opstalverzekering en inboedelverzekering worden vaak gecombineerd in een woonpakket of woonverzekering. De verzekeringen worden dan samen tegen korting aangeboden.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt gratis juridische ondersteuning bij een geschil of conflict. Dit kan handig zijn als er conflict ontstaat bij bijvoorbeeld een koopcontract (bijvoorbeeld van je nieuwe keuken) of bij een verkeersongeluk. Tegen een lage maandelijkse premie kun je gebruik maken van juridische ondersteuning indien je dit nodig hebt.

De vraag is of een rechtsbijstandverzekering nuttig voor je is. Het is namelijk lastig om de kans op een conflict in te schatten. Bovendien heb je niet altijd per se rechtsbijstand nodig: vaak kun je het ook zelf uitvogelen. Bovendien verschillen de voorwaarden per verzekering zeer.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen schade die jij anderen toebrengt. Als je per ongeluk bij vrienden een dure vaas omtikt, dan is zo’n aansprakelijkheidsverzekering wel zo prettig. Ook als je indirect schade veroorzaakt, dan ben je met een aansprakelijkheidsverzekering hier tegen verzekerd. Springt je waterleiding en trekt daardoor de vloer van de buren krom? Ook tegen dit soort schadegevallen ben je met een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd.

Ook bij aansprakelijkheidsverzekering verschillende de voorwaarden per verzekeraar sterk. Let ook op het eigen risico.