Belasting bij een huis

Wanneer je een huis hebt gekocht, moet je extra belasting betalen: het eigenwoningforfait. Dit is een belasting die je alleen als huiseigenaar moet betalen. Aan de andere kant mag je bepaalde kosten die je maakt voor de aankoop van een woning van de belasting aftrekken. Het eigenwoningforfait en de kosten die je af mag trekken worden op deze pagina verder toegelicht.

Vind je het doen van je aangifte te complex en wil je hulp bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting? Bokkz.nl doet voor maar €25,- per aangifte voor je – en dan weet je zeker dat de aangifte goed gaat.

Belasting bij een huis: eigenwoningforfait

In Nederland betaal je als huiseigenaar belasting over het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt gezien als fictief inkomen en dus opgeteld op je bruto loon. Het eigenwoningforfait is een percentage (waarschijnlijk 0.75%) van de WOZ-waarde van je huis en over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting. Dit zijn de netto jaarlijkse kosten die je hebt als huiseigenaar.

Het eigenwoningforfait wordt een keer per jaar verrekend in de aangifte inkomstenbelasting. In de aangifte wordt duidelijk hoeveel je exact moet betalen.

Belasting bij een huis: aftrekposten

Gelukkig mag je als huiseigenaar elk jaar bepaalde kosten van de belasting aftrekken. De hypotheekrenteaftrek is daarvan de belangrijkste, maar denkte ook aan de rente van de familiebank en onderhoud van een rijksmonument.

Hypotheekrenteaftrek

Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek wanneer je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt afgesloten. Zoals de naam al aangeeft, houdt hypotheekrenteaftrek in dat je de rente van de hypotheek aftrekt van de inkomstenbelasting. Je betaalt daardoor tot wel 50% minder kosten over de rente.

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt sinds 2014 elk jaar minder. Het maximale percentage waar aftrek over mogelijk is, wordt elk jaar verlaagd met 0.5% tot uiteindelijk 38%. In 2020 is de maximale hypotheekrenteaftrek 46%.

Aftrek rente familiebank

Je recht op aftrek van hypotheekrente is ook van toepassing op een famliebank. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden: het moet een lening zijn die annuïtair of linair binnen 30 jaar wordt afgelost.

Onderhoud Rijksmonument

Is je woning een rijksmonument? Dan kom je misschien in aanmerking voor subsidie van de overheid. Dit geldt alleen voor  rijksmonumenten, niet voor provinciale of gemeentelijke monumenten. Verder geldt dit alleen voor onderhoud en niet voor verbetering. Wil je meer weten? De website Monumenten.nl biedt meer informatie over wat je mag aftrekken.

Eenmalige aftrekposten

Wanneer je een huis koopt, dan maak je eenmalige kosten. De kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek mag je aftrekken van de belasting. De Belastingdienst is hier erg duidelijk over. De kosten die je mag aftrekken, zijn de kosten voor:

  • Hypotheekadvies en het afsluiten van je hypotheek
  • Notaris voor kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Oversluit van je hypotheek of betaalde boeterente
  • De aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
  • Taxatiekosten in geval van de aankoop van een bestaande woning
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
  • Kosten van nieuwbouwdepot of  verbouwingsdepot (let op: onder speciale voorwaarden, check de website van de Belastingdienst voor meer informatie)

Wil je misschien hulp bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting? Voor maar €25,- per aangifte doet Bokkz.nl de aangifte voor je. Zo weet je zeker dat je geen aftrekposten in je aangifte vergeet, en dat kan honderden euro’s schelen!