Sleuteloverdracht

In het voorlopige koopcontract spreek je af wanneer de sleuteloverdracht van de woning plaatsvindt. Vóór deze datum moet het geld op de rekening van de notaris staan. Op de dag zelf bezoek je samen met de verkoper (en aankoopmakelaar) de woning voor een laatste inspectie. Daarna vindt de sleuteloverdracht bij de notaris plaats en teken je bij de notaris de leveringsakte en de hypotheekakte. Je bent dan officieel eigenaar van je huis!

 

Eindinspectie van de woning

Voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt en je de leveringsakte ondertekent, vindt de eindinspectie van de koopwoning plaats. Gedurende deze inspectie controleer je de woning voor de laatste keer voordat de verantwoordelijkheid van de woning wordt overgedragen. Controleer daarom het huis grondig op gebreken, want anders draai jij op voor de kosten.

In principe kunnen er bij de eindinspectie de volgende drie zaken misgaan:

  • De woning heeft defecten, die niet aanwezig waren toen u op het huis een bod uitbracht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de CV ketel of ingebouwde koelkast in de tussentijd kapot gegaan is. Controleer daarom of het water uit de kraan warm wordt, of de koelkast en de oven functioneren, etcetera. In principe hoeft de overdracht niet uitgesteld te worden, want je kunt met hulp van de notaris ervoor zorgen dat de verkoper deze problemen oplost. Dit is vaak een financiële vergoeding (u betaalt minder voor de woning) of uitstel van uitbetaling van een gedeelte van de koopsom aan de verkoper.
  • In de woning ontbreken zaken die wel aanwezig hadden moeten zijn. Dit kunnen kleinere zaken zoals gordijnrails zijn, maar ook een dure houtkachel van een paar duizend euro. Afhankelijk van de ernst van de situatie wordt ervoor gekozen om dit met hulp van de notaris op te lossen (bijvoorbeeld door een financiële vergoeding) of om de sleuteloverdracht uit te stellen.
  • De verkoper heeft de woning niet ontruimd: de spullen van de eigenaar staan er nog in. De overdracht moet worden uitgesteld.

In het voorlopige koopcontract worden ook afspraken gemaakt over verzuim door de verkoper. Bij het uitstellen van de overdracht wordt de verkopende partij in gebreke gesteld, waarbij de verkopende partij een paar dagen (vaak 8 dagen) krijgt om de problemen op te lossen. Daarna zal voor elke dag uitstel een boete in rekening worden gebracht, conform het voorlopige koopcontract.

 

Sleuteloverdracht: tekenen van de leveringsakte en hypotheekakte

Na de inspectie ga je naar de notaris om de leveringsakte en hypotheekakte te ondertekenen. Met de leveringsakte wordt het eigendom van de woning overgedragen. De leveringsakte wordt ook wel eens de transportakte genoemd. De leveringsakte wordt ondertekend door de verkoper, de notaris en door de koper.

Nadat je de leveringsakte getekend hebt, vertrekt de verkoper. Als koper blijf je nog even om de hypotheekakte te tekenen. In de hypotheekakte wordt vastgelegd dat de woning als onderpand dient in de hypotheeklening. De hypotheekakte wordt getekend door de koper en de notaris.

Zowel de leveringsakte als de hypotheekakte worden ingeschreven in het openbare register van het Kadaster. Zodra dit gebeurt is, is de overdracht van eigendom van de woning eigenlijk pas officieel. Deze inschrijvingen zijn openbaar en daardoor kan iedereen zien wie de eigenaar is van een huis en of hier een hypotheek op rust.

Gefeliciteerd, je bent officieel eigenaar van je woning! Het is handig om nu een aantal zaken (snel) te regelen…

 

Nieuwe woning, en dan…

Als kersverse woningeigenaar is het handig om een aantal zaken op korte termijn te regelen. Daarbij kun je denken aan het veranderen van nieuwe verzekeringen, een internet abonnement en je wilt waarschijnlijk ook niet dat alle post bij je oude adres wordt geleverd…

Om je op weg te helpen, hebben we een lijstje gemaakt van dingen die je moet regelen:

  • Verzekeringen: je wilt waarschijnlijk ook een inboedelverzekering (naast je opstelverzekering).
  • Gas, water en licht: je hebt namelijk een nieuwe leverancier nodig.
  • Internet, TV en bellen: een verhuizing is een goed moment om over te stappen. Het scheelt namelijk al snel tientallen euro’s!
  • Adressen wijzigen, omdat je niet wil dat je post op je oude adres wordt geleverd.