Een geschikte woning vinden

Het vinden van een geschikte woning is de eerste en belangrijkste stap. Er zijn verschillende manieren om een geschikte woning te vinden en ze worden op deze pagina toegelicht. Om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent, is het belangrijk om gedurende de zoektocht te filteren op je woonwensen en budget.

Op dit moment is de huizenmarkt in Nederland sterk verdeeld. De huizenmarkt in de randstad, zoals Amsterdam en Utrecht, is overhit, terwijl de huizenmarkt in overige delen van Nederland nog aantrekt. Er zijn daardoor grote verschillen in het zoeken naar een woning, die hieronder worden toegelicht.

Makelaar

Een makelaar kan helpen bij het zoeken naar een geschikt huis. Hij zal jouw woonwensen met je bespreken en gaat op basis daarvan voor je aan de slag. Een makelaar kan het volgende voor je doen:

  • De makelaar krijgt een overzicht van woningen die te koop staan één of twee dagen vóór ze op Funda.nl komen. Hij deelt de woningen die aan al je wensen voldoen. Zo heb je soms één of twee dagen voorsprong op mensen zonder makelaar met het inplannen van een bezichtiging. In steden zoals Amsterdam en Utrecht verschijnen huizen vaak dezelfde dag nog op Funda.nl.
  • Het bezoeken van woningen die te koop worden aangeboden. Wanneer een woning aan jouw wensen voldoet, dan zal de makelaar contact met je opnemen. In steden zoals Amsterdam en Utrecht is dit op dit moment zeer ongebruikelijk.

Funda.nl

De bekendste en meest gebruikte site om huizen te vinden, is Funda.nl. Funda is een gemakkelijk te gebruiken website, waar in principe iedereen zijn woning op aanbiedt. Gebruik filters om het aanbod te filteren naar je woonwensen en budget. Zo heb je een goed overzicht van het huidige aanbod.

Om op de hoogte te blijven van nieuw aanbod, kun je een alert instellen. Hier moet je wel eerst een account voor aanmaken. Door het aanbod op je woonwensen en budget te filteren, en te klikken op ‘Bewaar zoekopdracht’ stel je een alert in. Je krijgt nu elke dag een e-mail met het nieuwe aanbod dat aan je eisen voldoet.

Wil je in steden als Amsterdam en Utrecht een huis kopen? Wees ervan bewust dat het noodzakelijk is om snel te handelen om een kans te maken. Stel een alert in en bekijk dagelijks het nieuwe aanbod. Wanneer je te laat belt voor een bezichtiging, dan is een bezichtiging niet meer mogelijk. Uit eigen ervaring weet ik dat dit al binnen één dag na het veschijnen op Funda het geval kan zijn bij een gewilde woning.

 

JAAP.nl

Naast Funda bestaan een flink aantal andere websites die huizen aanbieden. Het aanbod van de meeste websites valt daarbij tegen. De enige uitzondering hiervan is JAAP.nl. JAAP.nl bevat het aanbod van een aantal websites (inclusief Funda.nl), plus het aanbod van particulieren die hun huis willen verkopen.

 

Woningcorporaties

Afhankelijk van je wensen, kan het ook interessant zijn om een voormalige sociale huurwoning te kopen. Een aantal woningcorporaties plaatsen hun aanbod ook op Funda.nl, maar niet allemaal. Onderzoek welke woningcorporaties in de stad zitten waar je overweegt een huis te kopen, en meld je aan voor de e-mails met nieuw aanbod. Ook op deze manier kun je een huis kopen in een stad.

De website ikwil020wonen.nl verzamelt het aanbod van alle woningcorporaties, maar je kunt je beter zelf bij de afzonderlijke woningcorporaties aanmelden. Je kunt je op de websites van de volgende woningcorporaties aanmelden:

Zelf een woning vinden

In steden waar de huizenmarkt overhit is proberen huizenkopers ongewone manieren om een woning te vinden. In Amsterdam laten sommige mensen flyers in de brievenbus achter, om aan te geven dat ze op zoek zijn naar een huis in deze buurt. Het huis wordt dan vaak verkocht zonder aankoop- of verkoopmakelaar en het verschijnt dan in principe ook niet op Funda. Als je al weet in welke buurt je wilt wonen, dan kun je ook altijd dit proberen. Waarschijnlijk kun je de woning kopen die je wil, zonder het risico overboden te worden.

 

Heb je een woning gevonden? Maak dan een afspraak met de makelaar (of bewoner) om het huis te bezichtigen. Lees hier meer over waar je op moet letten als je een woning gaat bezichtigen.