Bieden op een huis

Weet je zeker dat je je droomhuis hebt gevonden? Nu je weet hoeveel je kunt en wilt betalen, is een spannend moment aangebroken: je gaat een bod uitbrengen! Om te zorgen dat je ook daadwerkelijk het huis krijgt, moet je van tevoren je biedingsstrategie bepalen. Het bieden op een huis begint met het bepalen van de waarde van het huis.

Waarde bepalen van het huis

De enige manier om de waarde van het huis te bepalen, is via het Kadaster of via je aankoopmakelaar. Bij het Kadaster kun je tegen betaling recente transacties in dezelfde postcode opvragen. Soortgelijke huizen die recentelijk verkocht zijn, geven een goede indicatie. Een andere optie is om de gemiddelde prijs per vierkante meter in dezelfde postcode te gebruiken, om de waarde van je huis te berekenen. Ook je aankoopmakelaar kan je helpen aan recente transacties en zo helpen met het bepalen van de waarde van het huis.

De prijs op Funda.nl hoeft geen goede indicatie te geven van de prijs. In steden zoals Amsterdam wordt het huis vaak bewust voor een lage prijs op Funda.nl gezet, zodat meer mensen interesse hebben. In overige delen van Nederland zal de prijs op Funda.nl waarschijnlijk hoger zijn dan de marktwaarde. Ook de WOZ-waarde geeft geen goede indicatie, omdat de marktwaarde vaak hoger ligt dan de WOZ-waarde. Laat je daarom niet door Funda.nl of de WOZ-waarde leiden.

Bieden op een huis: het openingsbod

Door bovenstaande stap weet je in principe al de marktwaarde van je huis. Er spelen echter ook een aantal andere zaken een rol, die een invloed kunnen hebben op de prijs. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Kun je het huis met je hypotheek financieren? Bij twijfel, kijk dan nog even hier.
  • In wat voor markt ga je een huis kopen: in een kopersmarkt of een verkopersmarkt? In een kopersmarkt raken verkopers niet snel hun huizen kwijt, en kunnen kopers makkelijker onderhandelen. Bij een verkopersmarkt worden minder huizen aangeboden, terwijl er veel vraag is. Dit is gunstig voor de verkoper, en maakt onderhandelen voor een koper lastig.
  • Heeft de verkoper dubbele maandlasten? Dan wil de verkoper waarschijnlijk snel van zijn huis af, waardoor je een lagere prijs kan bieden.

 Overige voorwaarden bij bieden

Hoewel de prijs een belangrijke rol speelt, bepaalt de prijs niet alles. Overige voorwaarden kunnen voor de verkopende partij namelijk minstens net zo belangrijk zijn. De datum van oplevering kan een belangrijke rol spelen, of bijvoorbeeld de mate van je financieringsvoorbehoud. Het is gebruikelijk om in je bod bepaalde ontbindende voorwaarden op te nemen. Je biedt bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring. Als je in dit geval de financiering niet rond krijgt, of uit de bouwkundige keuring blijkt dat er veel onverwachte kosten bijkomen, dan kun je zo van de koop van het huis afzien.

Als de verkoper zelf nog op zoek moet gaan naar een nieuwe woning, dan zal de verkoper voorkeur geven aan een flexibele opleveringsdatum. Boendien biedt een bod met gedeeltelijke financieringsvoorbehoud de verkoper meer zekerheid. Het kan nuttig zijn om dit te vermelden indien je eigen geld inlegt of gebruik maakt van een familiebank.

Bieden op een huis: hoe doe je dat?

Je informeert de verkopend makelaar met het bod dat je uitbrengt. Over het algemeen geef je mondeling of telefonisch je interesse aan, en bevestig je daarna je bod per e-mail. Het is belangrijk om je bod per e-mail (schriftelijk) te bevestigen, zodat er geen misverstanden ontstaan. Vergeet ook niet om in dit bod de geldende ontbindende voorwaarden op te nemen.

Heb je een aankoopmakelaar? Dan zal hij of zij het namens jou uitbrengen. Heb je geen aankoopmakelaar, maar wil je er wel één? Vraag dan aan kennissen of probeer eentje te vinden via Makelaarzoeker.nl.

Onderhandelen na je openingsbod

Nadat je je openingsbod hebt uitgebracht, kan de verkopende partij een tegenbod doen of je bod accepteren. Mocht je bod te veel beneden de verwachting van de verkopende partij liggen, dan is het mogelijk dat de verkoper je bod niet serieus neemt. Je kan altijd proberen om in onderhandeling te gaan, maar de kans is groot dat jullie er niet uit gaan komen. Als de verkopende partij je bod geaccepteerd heeft: gefeliciteerd!

Als de verkopende partij een tegenbod doet, dan begint de onderhandeling pas echt. Bedank de makelaar voor het tegenbod en geef aan dat je binnen een paar dagen zal reageren. Bedenk of en hoeveel je meer wil bieden en breng opnieuw een bod uit. Je kan proberen de onderhandeling hard te spelen door een eindbod te doen. In dit geval geef je aan dat er geen onderhandelingsruimte meer is. De verkoper bepaalt dan of hij het bod voldoet of niet.

Heeft de verkoper je bod geaccepteerd? Dan is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen.

Bieden op een huis: hoe gaat dat in Amsterdam en Randstad?

Het bieden op een huis gaat in Amsterdam en Randstad iets anders, omdat het verkopersmarkt betreft. Het aanbod is schaars en de concurrentie is hoog, waardoor snel handelen nodig is. Bovendien is het gebruikelijk om in dit soort steden over te bieden. Hoe pak je dit als koper het beste aan?

Ook in Amsterdam geldt: bepaal eerste de waarde

Het belangrijkste is dat je je niet gek laat maken. Op bepaalde huizen wordt soms inderdaad €40.000,- over geboden. Dit komt vaak omdat het huis zeer goedkoop op Funda.nl is gezet, ver beneden de marktwaarde. Laat je niet leiden door de prijs op Funda.nl, maar bepaal de marktwaarde van het huis door te kijken naar recente transacties in dezelfde wijk. Op basis van de vierkante meterprijs kun je zo bepalen wat de waarde van het huis ongeveer is. Je zult waarschijnlijk nog iets meer moeten bieden om het huis te krijgen.

Bieden op een huis in Amsterdam: zo min mogelijk ontbindende voorwaarden

Probeer indien mogelijk een bod te doen met minder of zonder ontbindende voorwaarden, omdat dit voor een verkoper aantrekkelijk is. Als iemand in Amsterdam zijn woning verkoopt, dan is dit vaak pas nadat diegene zelf een huis heeft gekocht. Een bod zonder of met minder financieringsvoorbehoud geeft de verkoper veel zekerheid en is daarom aantrekkelijk. Breng je eigen geld in of maak je gebruik van een familiebank? Geef dit dan aan wanneer je een bod doet. Stel je bovendien flexibel op in de opleveringsdatum.

Een bod zonder voorbehoud van bouwkundige keuring hoeft geen probleem te zijn. Zorg ervoor dat je de bouwkundige keuring vóór het tekenen van de koopovereenkomst plant, zodra je hebt vernomen dat je bod is geaccepteerd. Mochten er gebreken uit de keuring komen, dan kun je het tekenen van de koopovereenkomst uitstellen om te onderhandelen.

Wees je bewust van de risico’s van het doen van een bod zonder voorbehoud en doe dit niet zomaar! Hoewel je altijd de mogelijkheid hebt om binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte af kan zien van de koop, maak je nog steeds onnodig notariskosten. Daarna wordt het stukken duurder om af te zien van de koop: 10% van de koopsom.

Bieden op een huis in Amsterdam: wanneer en hoe doe je een bod?

In principe zijn er twee manieren om op een huis in Amsterdam een bod te doen. Vanwege de grote belangstelling worden veel huizen op dit moment verkocht via een inschrijvingsprocedure. Dit houdt in dat meerdere potentiële kopers voor een bepaald tijdstip een bod doen. Je kunt hier op twee manieren op inspelen:

  • Probeer een inschrijving te voorkomen. Wanneer je het huis bezocht hebt en je bent ervan overtuigd dat je geïnteresseerd bent, doe dan zo snel mogelijk een eindbod en zet druk op de verkopende partij. Bijvoorbeeld: je bezoekt dinsdag om 11:00 uur ’s ochtends het huis. Om 16:00 uur diezelfde dag doe je een eindbod dat tot de dag erna 17:00 uur geldig is. De verkopende partij moet binnen die tijd reageren, anders is het bod niet meer geldig. Het kan zijn dat de verkopende partij je eindbod accepteert en dat je zo voorkomt dat je tegen andere potentiële kopers moet opbieden.
  • Doe een bod net voordat de inschrijving sluit. Verkoopmakelaars willen een uur tot half uur voordat de inschrijving sluit nog wel eens aangeven wat ongeveer geboden moet worden om het huis te krijgen. Hoewel deze werkwijze discutabel is, kun je als koper hier gebruik van maken. Bepaal eerst wat je maximaal wil bieden vóór je met de verkoopmakelaar contact opneemt en probeer te achterhalen wat op dat moment geboden moet worden om het huis te krijgen.

Bovendien geldt dat veel verkoopmakelaars het prettig vinden als de kopende partij een aankoopmakelaar heeft. De verkopende partij heeft dan meer zekerheid over de verkoop, en zal daarom sneller een bod via een aankoopmakelaar accepteren. Hier zijn helaas wel veel kosten aan verbonden.

Wil je een aankoopmakelaar, maar heb je er geen? Vraag dan aan kennissen of probeer eentje te vinden via Makelaarzoeker.nl.