Bezichtigen van een woning

Wanneer je woning hebt gezien die je bevalt, maak dan met de verkoopmakelaar (of bewoner) een afspraak voor een bezichtiging van de woning. Zorg dat je aankoopmakelaar mee gaat naar de bezichtiging, indien je een aankoopmakelaar hebt. De aankoopmakelaar zal ook kritisch naar de staat van de woning kijken.

De bezichtiging van een woning

Bij aankomst bij de woning zul je waarschijnlijk bij binnenkomst direct merken of het huis goed voelt of niet. Doe ondanks je gevoel grondig onderzoek naar de staat van het huis en eventuele gebreken. De bezichtiging zelf is vaak kort en er komen een heleboel zaken op je af. Het is daarom handig om van tevoren een lijst te maken met punten waar je op wil letten.

De verkoopmakelaar is wettelijk verplicht om een potentiële koper zo volledig mogelijk over het huis te informeren. Als je vragen hebt over de (staat van de) woning, stel deze dan aan de verkoopmakelaar. Dit kan zijn over scheuren in de muren of vochtplekken, wanneer de laatste grote verbouwing was of hoe lang de huidige bewoner nog van plan is om in de woning te blijven.

In steden zoals Amsterdam is de bezichtiging waarschijnlijk tegelijkertijd met een flink aantal andere potentiële kopers. Trek je hier niets van aan en laat je niet opjutten. Bekijk rustig het huis en doe je eigen onderzoek, en stel de verkoopmakelaar vragen indien iets niet geheel duidelijk is.

 

Checklist bezichtigen woning

In je enthousiasme kan het zijn dat je een aantal zaken over het hoofd ziet. Om je te helpen, hieronder een overzicht van een aantal punten waar je op moet letten bij een bezichtiging:

 • Omgeving: bevindt de woning zich in een aantrekkelijke buurt?
 • Oppervlakte en indeling: voldoet je woning aan je woonwensen?
 • Verbouwingsmogelijkheden: als de indeling niet volledig aan je wensen voldoet, hoe gemakkelijk kun je de inrichting aanpassen?
 • Buitenruimte (tuin, balkon, dakterras): wat is de ligging van de buitenruimte en is deze groot genoeg (of te groot)?
 • Onderhoud: wat is de staat van de woning? Denk dan hierbij aan:
  • Het houtwerk van de kozijnen
  • De staat van het beton en metselwerk
  • Het dak en dakbedekking
 • Energieverbruik: is de woning goed geïsoleerd? Wat is het energielabel? Heeft de woning dubbel glas?
 • Fundering en riolering: wat is de staat van de fundering? Indien het een vooroorlogse woning betreft, is de riolering al een keer vernieuwd?
 • Elektra: bevat de woning genoeg groepen? Is dit in het verleden reeds een keer uitgebreid?
 • Asbest, schimmels en bodemverontreiniging: bevat de woning asbest of schimmels in het beton of vloer?
 • Vereniging van Eigenaren (VvE): Indien u een appartement koopt, dan heeft het appartementencomplex een VvE. Wat is de financiële situatie van de VvE? Wat zijn maandelijkse kosten? Is er achterstallig onderhoud?
 • Erfpacht: staat de woning op eigen grond of erfpacht? Indien de woning op erfpacht staat, hoeveel bedraagt de jaarlijkse canon? Of is de erfpacht afgekocht en indien ja, tot wanneer?

De woning bevalt… en dan?

Heb je aan al deze punten gedacht en ben je nog steeds enthousiast over het huis? Dan wordt het tijd om na te denken over de vervolgstappen. Zijn er bepaalde zaken onduidelijk en wil je meer weten over de (technische) staat van het huis? Dan wil je waarschijnlijk een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor je een bod doet.

In steden zoals Amsterdam en Utrecht zul je sneller moeten handelen om een kans te maken. Je zal daarom eerst een bod doen op het huis, en daarna pas een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Deze keuring voer je idealiter uit tussen het moment dat je een prijs overeenkomt met de verkopende partij en het tekenen van de koopovereenkomst.